Składniki :
200g wiórków kokosowych
104g śmietany kremówki
70g cukru pudru
70g masła
kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżeczka ciemnego rumu
150g - 200g mlecznej czekolady
Przygotowanie :
- W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, do roztopienia masła, wymieszać. Przelać na wiórki kokosowe, dodać aromat/rum wymieszać i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i nasiąknięcia wiórków.
- Po tym czasie masę kokosową wyjąć z lodówki i mocno ściskając odrywane kawałki w dłoni uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomagać widelczykiem), wyłożyć na papier, odstawić do stężenia czekolady (można do lodówki).
- Przechowywać w lodówce.
0 komentarze :