Składniki :
duży pstrąg (świeży, patroszony, ok. 700 - 800 g)
pęczek natki pietruszki
gałązka rozmarynu
1/2 czerwonej cebuli
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć - wewnątrz i na zewnątrz. Spory arkusz folii aluminiowej wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć na niej pstrąga.
Pokroić czosnek w plasterki, cebulę i umytą cytrynę w ćwiartki. Do brzucha ryby włożyć natkę pietruszki, kawałki masła i połowę czosnku. Resztę czosnku, cytrynę, cebulę i rozmaryn umieścić wokół ryby. Nie wyciskać cytryny na surową rybę, bo pod wpływem kwasu zacznie się "gotować". Skropić z wierzchu oliwą i zawinąć szczelnie folią, kilka centymetrów nad rybą, tworząc wewnątrz kieszeń powietrzną. Odstawić na godzinę do lodówki.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Wstawić rybę na blaszce na 25-30 minut (w zależności od tego jak bardzo lubimy wypieczoną i jak duża jest nasza sztuka). Po upływie tego czasu wyciągnąć blachę z rybą, odchylić folię, wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 10 minut. Myślę, ze takie mniejsze sztuki (1 na osobę, czyli ok 350 g) wystarczy piec kwadrans w folii i 10 minut podpiec rozwinięte.
0 komentarze :