Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
50g masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
Wykonanie :
- Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do miski. Dodaj cukier i sól i wymieszaj.
- Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj je z mąką.
- W drugiej misce rozmąć jajka, dodaj maślankę i wymieszaj.
- Dodaj do suchych składników delikatnie zarabiając ciasto łyżką. Wymieszaj dość delikatnie do połączenia się składników. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min.
- Po upływie wskazanego czasu wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj prostokąt i rozwałkuj i składaj (podobnie jak w cieście francuskim), aż ciasto przestanie się rozpadać.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5-2cm. Ostrą foremką wykrawaj okrągłe ciasteczka (lub inne kształty) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut lub do chwili aż scones wyrosną i zaczną się rumienić.
- Podawaj lekko ciepłe z dżemem, świeżym masłem lub gęstą śmietaną.
0 komentarze :