Składniki :
50 dkg słoniny
1 duża cebula
1 duże kwaśne jabłko
3 ząbki czosnku
3 łyżki mleka
sól do smaku / około 1/4 łyżeczki /[ sól czosnkowa]
szczypta majeranku
10 dkg wędzonego boczku
Przygotowanie :
- Słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondla.
- Mieszając co jakiś czas powoli, na małym ogniu wytopić słoninę. Potrwa to około 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne.Wtedy można dodać drobno pokrojony wędzony boczek.
- Gdy słonina już się stopi dodać po kolei drobno pokrojoną cebulę i jabłka. Smalec zaczyna wtedy bardzo kipieć. Dodać zgnieciony w wyciskarce czosnek i wlać 3 łyżki mleka. Zdjąć rondel z ognia.
- Lekko przestudzony smalec przelać do słoików i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia.
0 komentarze :