suszone owoce - jabłka

By | 02:39 Leave a Comment

Składniki :

jabłka - ilość dowolna


Przygotowanie :

  1. Jabłka umyć. Nie trzeba ich obierać, ale zdecydowanie polecam obrane - szczególnie dla dzieci, ponieważ skórka po wysuszeniu robi się twarda i trudno ją pogryźć.
  2. Przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki o grubości ok. 3 mm.
  3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wrzucić na blaszkę jabłka starając się, aby nie ułożyły się jedne na drugich. Włożyć je do piekarnika.
  4. Piekarnik ustawić na 50'C (czyli "suszenie"), najlepiej z termoobiegiem - i suszyć jabłka przez ok. 3-4 godziny. Oczywiście można suszyć je dłużej lub krócej, w zależności od tego, jakie lubicie: bardziej "mięsiste" czy zupełnie wysuszone.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :