tarta - bounty

By | 04:31 Leave a Comment

Ciasteczkowy spód :

300g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50g mlecznej czekolady, połamanej i roztopionej
50g masła, roztopionego


Masa kokosowa :

100g białej czekolady, posiekanej
200 ml śmietany kremówki
50g masła
150g wiórków kokosowych
30g cukru pudru
1 łyżka rumu


Polewa czekoladowa :

175g mlecznej czekolady, posiekanej
110 ml śmietany kremówki
20g masła


Przygotowanie :

  1. Ciasto : wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej.
  2. Przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm i wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, uklepać i wyrównać. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
  3. Masa kokosowa : w średniej wielkości garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i masło, niemal do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).
  4. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder, rum i wymieszać. Odłożyć do lodówki na kilka godzin: część śmietanki wsiąknie w wiórki i masa zgęstnieje. Gęste (lecz wciąż smarowne!) nadzienie wyłożyć na schłodzony spód tarty, wyrównać.
  5. Polewa : w garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).
  6. Gęstniejącą polewę czekoladową przelać na nadzienie kokosowe. Odstawić do lodówki do stężenia.
  7. Przechowywać w lodówce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :