Ciasteczkowy spód :
300g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50g mlecznej czekolady, połamanej i roztopionej
50g masła, roztopionego
Masa kokosowa :
100g białej czekolady, posiekanej
200 ml śmietany kremówki
50g masła
150g wiórków kokosowych
30g cukru pudru
1 łyżka rumu
Polewa czekoladowa :
175g mlecznej czekolady, posiekanej
110 ml śmietany kremówki
20g masła
Przygotowanie :
- Ciasto : wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej.
- Przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm i wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, uklepać i wyrównać. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
- Masa kokosowa : w średniej wielkości garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i masło, niemal do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).
- Dodać wiórki kokosowe, cukier puder, rum i wymieszać. Odłożyć do lodówki na kilka godzin: część śmietanki wsiąknie w wiórki i masa zgęstnieje. Gęste (lecz wciąż smarowne!) nadzienie wyłożyć na schłodzony spód tarty, wyrównać.
- Polewa : w garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).
- Gęstniejącą polewę czekoladową przelać na nadzienie kokosowe. Odstawić do lodówki do stężenia.
- Przechowywać w lodówce.
0 komentarze :