tort - z nutellą i serkiem mascarpone

By | 09:40 Leave a Comment

Ciasto biszkoptowe :

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Krem czekoladowy :

250 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w odrobinie gorącej wody
8 łyżek nutelli


Nasączenie :

1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty
1 łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie :

  1. Biszkopt : do miski wbić białka jaj, żółtka odłożyć.
  2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
  3. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i przelać gotową masę biszkoptową.
  4. Piec w 180 stopniach około 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
  5. Masa : śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Dodać porcjami ser mascarpone i delikatnie wymieszać. Z masy odjąć 1/3 do miseczki, a do reszty dodać nutellę i wymieszać aż składniki się połączą.
  6. Poncz : składniki wymieszać, odstawić.

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy równe części.

Pierwszy blat nasączyć 1/3 części herbaty, wyłożyć jasny krem i przykryć 2 blatem. Drugi blat nasączyć 1/3 części herbaty i wyłożyć połowę ciemnego kremu, przykryć 3 blatem. Trzeci blat nasączyć resztą herbaty i wyłożyć na wierzch i boki resztę ciemnego kremu. Boki udekorować.

Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :