Składniki :
4 ziemniaki do pieczenia (w zasadzie, ilość dowolna)
oliwa z oliwek
sól
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy. Możemy obrać je lub pozostawić w skórkach - jak wolimy.
Ziemniaki tniemy w jak najcieńsze plasterki, ale nie docinamy do końca - zatrzymujemy się mniej więcej po niecięciu 2/3 ziemniaka tak, by ziemniak nie rozpadł się. By sobie to ułatwić, można ułożyć ziemniak we wgłębieniu drewnianej łyżki, i nacinać, aż nóż zatrzyma się na jej brzegu.
Ziemniaki układamy na wyłożonym aluminiową folią lub papierem do pieczenia naczyniu/blasze.
Smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy solą. Możemy również powkładać miedzy plastry ziemniaka plasterki czosnku lub użyć do posypania dowolnych ziół, np. oregano czy tymianku.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
Wówczas, gdy plasterki ziemniaków będą już rozchylone, ponownie skrapiamy je oliwą.
Pieczemy jeszcze 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków.
0 komentarze :