Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnooustrojów, drożdży i bakterii to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury.
Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury powyżej 60 stopni i niższej od 100 stopni.
Pasteryzacja "na sucho" w piekarniku:
przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki i je zakręć.
słoiku ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika.
ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 130 stopni i pasteryzuje przetwory przez 60 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury.
po wystudzeniu przetwory nadają się do przechowywania. Jeśli obawiasz się, że słoik może pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru.
Pasteryzacja "na mokro" krok po kroku:
przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki lekko je zakręć.
do dużego (co najmniej 10 litrów) garnka włóż drewnianą kratkę lub kilka warstw czystego papieru.
do garnka wstaw słoiki z przetworami, tak zostały między nimi około 2 cm miejsca.
do garnka wlej zimną wodą do 3/4 wysokości słoików.
przykryj garnek i zacznij go podgrzewać.
od momentu zagotowania utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 20-30 minut, lub tyle, ile zaleca przepis.
po zakończeniu pasteryzowania wyjmij słoiki (prze ściereczkę i ostrożnie, bo przecież są gorące), dokręć (również bardzo uważając) zakrętki, odstaw do wystygnięcia.
Aby mieć jeszcze większą pewność, ze przetwory będą trwałe, proces pasteryzacji można powtórzyć na drugi dzień.
Wekowanie słoików pod kocem/kołdrą/pierzyną :
Ta metoda jest polecana wyłącznie do zawekowania gorących przetworów, które nakładamy do gorących słoików. Można zastosować ją zarówno w przypadku słoików zakręcanych jak i tych ze szklanym wieczkiem, gumką i metalowym klipsem.
Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Obracamy słoiki do góry dnem i zawijamy w gruby ręcznik lub koc, albo wkładamy pod kołdrę/pierzynę i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
Przygotowanie do pasteryzacji :
Do napełnienia przetworami należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach.
Słoiki, przed napełnieniem przetworami, należy dokładnie umyć płynem do mycia naczyń lub wstawić do zmywarki na program o najwyższej temperaturze, a następnie – wyparzyć.
Przed nałożeniem przetworów umyte i wyparzone słoiki można trzymać w piekarniku (przez ok. 10-30 minut) w temperaturze 100 °C.
0 komentarze :