Jak składać naleśniki?
Wyróżniamy następujące sposoby składania naleśników :
-
1. książeczka
2. rolada
3. rożek I
4. rożek II (kornet)
5. rulon otwarty
6. rulon zamknięty (krokiet)
7. sakiewka
8. ślimaczki
9. ślimak
10. tort
cztery brzegi posmarowanego nadzieniem naleśnika składamy do środka, a następnie na połowę
2. rolada
na naleśniku równomiernie rozprowadzamy nadzienie, zawijamy jak do rulona otwartego, następnie ostrym nożem kroimy naleśnika na paski o szerokości 1- 2- centymetry
3. rożek I
na środek naleśnika kładziemy nadzienie, następnie dwa przeciwległe brzegi naleśnika zakładamy na siebie ukośnie
4. rożek II (kornet)
na naleśniku rozłóż farsz tak, aby zajmował powierzchnię w kształcie trójkąta, farsz przykryj częścią ciasta, zawijając je do połowy, a następnie załóż drugą część naleśnika tak, aby u góry został otwór z widocznym farszem. Dociśnij obie zakładki, żeby się nie rozwinęły.
5. rulon otwarty
na środek naleśnika kładziemy nadzienie, następnie zwiń w rulon, uważając, żeby farsz nie wydostał się na zewnątrz
6. rulon zamknięty (krokiet)
rozsmarowujemy masę, zakładamy dwa brzegi do środka, tak, aby się dotykały, następnie zwijamy od strony brzegu nie założonego w rulonik
7. sakiewka
na środek naleśnika położyć nadzienie , naleśnik zebrać u góry i związać (szczypiorem, skórką pomarańczy, kapustą)
8. ślimaczki
naleśnik posmarować nadzieniem, zwinąć w cienki rulonik i nadać kształt ślimaczka
9. ślimak
kilka naleśników ułożyć w rzędzie tak aby na siebie nachodziły, posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i nadać kształt ślimaka
10. tort
na naleśniku rozprowadzamy równomiernie nadzienie, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy czynność, aż do momentu uzyskania pożądanej wysokości tortu
szkoda że bez zdjęć albo grafiki
OdpowiedzUsuńbędą, w niedalekiej przyszłości, ale będą :D
OdpowiedzUsuńŻaden nie działa
OdpowiedzUsuń