jak - ugotować brukselkę?

By | 02:46 Leave a Comment

Składniki :

brukselka (umyta, usunięte stare, zewnętrzne liście)
sól

W głąbie każdej brukselki robimy nacięcie w kształcie litery „X”.

Moczymy brukselki przez ok. 5 minut w bardzo zimnej wodzie.

ify

Wkładamy brukselki do gotującej się wody z solą lub wywaru z masłem albo do mleka, albo układamy na durszlaku lub sicie do gotowania na parze. Należy włożyć je nacięciem do dołu, a naczynie powinno być na tyle szerokie, żeby na powierzchni wody znajdowała się tylko jedna warstwa brukselek. Woda może sięgać do połowy brukselek.

Zagotowujemy wodę, przykrywamy naczynie i gotujemy brukselki na sporym ogniu przez 5 minut.

Odkrywamy i odcedzamy (brukselki będą al dente czyli delikatnie twarde). Można też ugotować je do miękkości – wystarczy po odkryciu zostawić je na ogniu i gotować aż większość wody/wywaru odparuje.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :