Składniki :
brukselka (umyta, usunięte stare, zewnętrzne liście)
sól
W głąbie każdej brukselki robimy nacięcie w kształcie litery „X”.
Moczymy brukselki przez ok. 5 minut w bardzo zimnej wodzie.
ifyWkładamy brukselki do gotującej się wody z solą lub wywaru z masłem albo do mleka, albo układamy na durszlaku lub sicie do gotowania na parze. Należy włożyć je nacięciem do dołu, a naczynie powinno być na tyle szerokie, żeby na powierzchni wody znajdowała się tylko jedna warstwa brukselek. Woda może sięgać do połowy brukselek.
Zagotowujemy wodę, przykrywamy naczynie i gotujemy brukselki na sporym ogniu przez 5 minut.
Odkrywamy i odcedzamy (brukselki będą al dente czyli delikatnie twarde). Można też ugotować je do miękkości – wystarczy po odkryciu zostawić je na ogniu i gotować aż większość wody/wywaru odparuje.
0 komentarze :