śmietanka
produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Stanowi półprodukt przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych.
słodka śmietanka
śmietanka o zawartości 9-12% tłuszczu. Najczęściej stosowana do kawy.
śmietana
produkt nabiałowy otrzymywany ze śmietanki (śmietany słodkiej), która poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Typowa śmietana zawiera 12–28% tłuszczu, przy czym śmietana 24-28% tłuszczu przeznaczona jest do zmaślania. Jest to produkt wyjściowy do produkcji masła ukwaszanego.
śmietana kremówka
Wyróżniamy dwa rodzaje śmietany kremówki : 30-procentową kremówkę (płynną) i 36-procentową tortową (gęstą). Najczęściej stosowane są do kremów i ciast. Ze śmietany kremówki, poddanej długiemu procesowi ubijania otrzymamy masło śmietankowe.
0 komentarze :