kuchenna poprawność - śmietanka, słodka śmietanka, śmietana czy śmietana kremówka?

By | 23:11 Leave a Comment

śmietanka

produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Stanowi półprodukt przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych.

słodka śmietanka

śmietanka o zawartości 9-12% tłuszczu. Najczęściej stosowana do kawy.

śmietana

produkt nabiałowy otrzymywany ze śmietanki (śmietany słodkiej), która poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Typowa śmietana zawiera 12–28% tłuszczu, przy czym śmietana 24-28% tłuszczu przeznaczona jest do zmaślania. Jest to produkt wyjściowy do produkcji masła ukwaszanego.

śmietana kremówka

Wyróżniamy dwa rodzaje śmietany kremówki : 30-procentową kremówkę (płynną) i 36-procentową tortową (gęstą). Najczęściej stosowane są do kremów i ciast. Ze śmietany kremówki, poddanej długiemu procesowi ubijania otrzymamy masło śmietankowe.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :