Etapy przygotowania słoików do przetworów :
- Przed przystąpieniem do przygotowywania przetworów należy sprawdzić stan słoików, nakrętek i gumek przeznaczonych na przetwory - słoiki nie mogą być wyszczerbione ani popękane, zakrętki nie mogą być zardzewiałe ani powyginane, gumki do słoików typu WECK - nie mogą być popękane ani zbyt rozciągnięte,
- Wybrane słoiki należy umyć w gorącej wodzie z płynem do naczyń lub w zmywarce,
- Po ich przeschnięciu należy sprawdzić, czy słoiki nie przeszły zapachem poprzednich przetworów - jeżeli tak to należy albo przeznaczyć takie słoiki do tego samego rodzaju przetworów, albo należy usunąć tego typu zapachy przy użyciu sody,
- Bezpośrednio przed włożeniem przetworów do słoików należy je wyparzyć wrzątkiem bądź przez 60 min w piekarniku nagrzanym do 120 st C.
0 komentarze :