kuchenne porady - wyparzanie słoików

By | 08:21 Leave a Comment

Wyróżniamy 3 metody wyparzania słoików :

  1. w mikrofali
  2. w piekarniku
  3. wrzątkiem

w mikrofali

  1. Do każdego wymytego słoika wlewamy odrobinę wody w temperaturze pokojowej,
  2. Wstawiamy słoiki do mikrofali i wyparzamy je przez dwie minuty ustawiając maksymalną temperaturę urządzenia,
  3. Po zakończeniu pracy ostrożnie wyjmujemy słoiki, wylewamy wodę i odstawiamy słoiki do osuszenia
  4. Metoda ta nie jest polecana do wyparzania wieczek.

w piekarniku

  1. Wymyte i osuszone słoiki ustawiamy na blaszce do pieczenia, blachę można dodatkowo wyłożyć folią aluminiową,
  2. ustawiamy piekarnik na 120C, pieczenie góra i dół, i wyparzamy słoiki przez 60 min,
  3. Po upływie wskazanego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy słoikom przestygnąć,
  4. W taki sam sposób wyparzamy wieczka.

wrzątkiem

  1. Do każdego wymytego słoika wlewamy odrobinę wrzątku,
  2. Potrząsając delikatnie słoikiem pozwalamy wrzątkowi obmyć dokładnie wnętrze słoika, jej nadmiar wylewamy i odstawiamy słoiki do osuszenia
  3. W taki sam sposób wyparzamy wieczka.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :