Wyróżniamy 3 metody wyparzania słoików :
- Do każdego wymytego słoika wlewamy odrobinę wody w temperaturze pokojowej,
- Wstawiamy słoiki do mikrofali i wyparzamy je przez dwie minuty ustawiając maksymalną temperaturę urządzenia,
- Po zakończeniu pracy ostrożnie wyjmujemy słoiki, wylewamy wodę i odstawiamy słoiki do osuszenia
- Metoda ta nie jest polecana do wyparzania wieczek.
- Wymyte i osuszone słoiki ustawiamy na blaszce do pieczenia, blachę można dodatkowo wyłożyć folią aluminiową,
- ustawiamy piekarnik na 120C, pieczenie góra i dół, i wyparzamy słoiki przez 60 min,
- Po upływie wskazanego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy słoikom przestygnąć,
- W taki sam sposób wyparzamy wieczka.
- Do każdego wymytego słoika wlewamy odrobinę wrzątku,
- Potrząsając delikatnie słoikiem pozwalamy wrzątkowi obmyć dokładnie wnętrze słoika, jej nadmiar wylewamy i odstawiamy słoiki do osuszenia
- W taki sam sposób wyparzamy wieczka.
0 komentarze :