Ciasto drożdżowe :
450g mąki pszennej
150g mielonego twarogu
2 duże jajka
125g letniego mleka
7g drożdży instant
26g cukru
1/2 łyżeczki soli
14g masła
Dodatkowo :
około 200g jagód
2 łyżki cukru do owoców
1 żółtko do posmarowania
- Ciasto drożdżowe : drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut aż zwiększą objętość.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać twaróg oraz pozostałe składniki i rozczyn i wyrabiać tak długo ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Może być nieco lepkie.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
- Z każdej części uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć dłonią. Na środek ułożyć jagody i dodać 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto zakleić dokładnie i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce złożeniem do dołu. Wykonać tę samą czynność w pozostałymi kawałkami ciasta.
- Bułeczki odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Żółtko rozmącić z łyżką wody i posmarować dokładnie wyrośnięte bułeczki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30-40 minut aż uzyskają brązowozłoty kolor. Ostudzone jagodzianki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem wg uznania.
0 komentarze :