Składniki :
700g mąki pszennej chlebowej - 100%*
2 łyżeczki soli - 2%
25g miękkiego masła - 4%
7g suchych drożdży 1%
4g cukru - 1%
150g ciepłego mleka - hydracja 64%
300g ciepłej wody
Przygotowanie :
- W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto.
- Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
- Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.
- Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
27-07-2016 następnym razem dodać 14g (2%) mąki żytniej razowej typ 720
0 komentarze :