Składniki :
125g masła
60g cukru
1 jajko
200g mąki pszennej
30g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem truskawkowy
Przygotowanie :
- Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki (za wyjątkiem dżemu) i wyrobić ciasto.
- Rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze koło. Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkowywać.
- Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieją. Ostudzić na kratce.
- Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym.
- Przykrywać ciasteczkami z dziurką i sklejać.
0 komentarze :