Składniki :
3 szklanki mąki
200 gramów masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
1 jajko – dać dwa jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 torebki kisielu o smaku poziomkowym Winiary (bez cukru)
szczypta soli
aby były bardziej pulchne można dodać śmietany
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, ekstrakt lub cukier waniliowy., kisiele, proszek do pieczenia, szczyptę soli i jajko. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 centymetra, wycinaj ciasteczka i układaj na blaszce.
Piecz do momentu, aż ładnie się zarumienią (ok. 12 - 15 minut) w temperaturze 180 stopni.
Posyp cukrem pudrem lub dowolnie udekoruj.
0 komentarze :