Wyróżniamy cztery rodzaje drożdży :
najbardziej popularny typ drożdży, występuje w postaci zwartych, kruchych i lekko wilgotnych kostek.
Świeże drożdże mają kolor jasnobeżowy lub jasnożółty. Mają słodki, intensywny zapach. Są dość zbite, ale łatwo można je pokruszyć na kawałki.
Nieświeże drożdże będą mieć kolor brązowo-szary. Będą bardzo kruche i spękane. Ich zapach będzie nieprzyjemny.
Przed użyciem należy przygotować z nich zaczyn.
Należy je przechowywać w lodówce aby zachowały swoje właściwości.
występują w postaci drobnych granulek bądź kuleczek. Są bardzo wytrzymałe na trudne warunki klimatyczne, szczególnie gdy temperatura i wilgotność są wysokie.
Należy rozpuścić w wodzie bądź mleku przed użyciem.
występują w postaci drobniutkich niteczek, które bardzo łatwo rozprowadzają się w cieście i powodują szybką, wysokiej jakości fermentację.
Nie wymagają wcześniejszego nawodnienia i są natychmiast gotowe do użycia.
Po otwarciu, saszetkę należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i zużyć jak najszybciej by drożdże nie straciły swoich właściwości.
najpopularniejsze drożdże wśród profesjonalnych piekarzy, gładkie i kremowe są bardzo łatwe w użyciu i łatwo rozprowadzają się w cieście.
Przechowuje się je w lodówce w temperaturze od 0 do 10°C.
0 komentarze :