Składniki :
500g mąki pszennej
9g suchych drożdży
325g letniego mleka
1,5 łyżeczki majonezu
50g cukru
pół łyżeczki soli
50g masła, roztopionego
Przygotowanie :
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Po tym czasie postępować dalej jak w przepisie.
- Optymalny czas drugiego wyrastania to 20 min plus czas rozgrzania piekarnika.
na bazie tego przepisu wykonałam :
drożdżowe kwiaty z domową czekośliwką
parówki zawijane w cieście drożdżowym
ryba w cieście drożdżowym
0 komentarze :