bułeczki - bułka wrocławska

By | 01:30 Leave a Comment

Składniki :

600g pszennej mąki
160g mleka
200-220g wody
15g świeżych drożdży
12g soli
30g oleju słonecznikowego
2 łyżeczki cukru


Przygotowanie :

  1. Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy sie roztopią, dodać do ciepłego (nie gorącego mleka) i odstawić na chwilę, by 'ruszyły'.
  2. Następnie do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie miękkie i niezbyt klejące. Ręcznie należy je wyrabiać ok. 15 minut, mikserem - ok. 7.
  3. Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować z niego kulę, delikatnie posmarować ją olejem i przełożyć do miski.
  4. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h.
  5. Wyjąć ciasto, lekko je spłaszczyć, podzielić na 2 części. Z każdej uformować podłużną, niezbyt cienką, bułkę.
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45-60 minut.
  7. Piekarnik nagrzać do 230 st C.
  8. Na dno wsypać 1/2-1 szklankę kostek lodu. Kiedy się roztopią, naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować delikatnie wodą* i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 20-30 minut.
  9. Jeśli wierzch bułek zbyt szybko się rumieni, przykryć je folią aluminiową.
  10. Po upieczeniu posmarować jeszcze raz wodą i wstawić do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty.
  11. Ostudzić na kuchennej kratce.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :