Na drewnianej desce rozłóż woreczek foliowy. Ułóż na nim pionowo filet drobiowy stroną, gdzie była skóra, do góry.
Przełóż filet drobiowy na plecki, aby brzuszek (dół filetu) był u góry.
Teraz obróć filet z pozycji pionowej do poziomej. Nożem wskazałam Ci środek filetu - od tego miejsca rozpościera się jedna połówka do góry i jedna w dół.
Ułóż na wierzchu filetu drobiowego woreczek foliowy. Od tego momentu nie dotykaj filetu bezpośrednio dłonią.
Znajdź palcem środek filetu drobiowego. Od tego miejsca rozpoczniesz rozbijanie mięsa.
Mięso rozbijaj tłuczkiem drewnianym.
Zacznij rozbijanie od środka, kierując się w stronę górnej połowy filetu. Grubszą część filetu najpierw delikatnie uderz wiele razy w miejscu, aby delikatnie spulchnić mięso - po tym zabiegu jest ono bardziej elastyczne. Następnie, każdym uderzeniem jakby delikatnie rozciągaj mięso, tworząc stopniowo kształt mniej więcej owalno - prostokątny. Identycznie postępuj z dolną częścią.
Podnieś filet drobiowy z dwoma woreczkami i obróć na drugą stronę - na brzuszek.
Po stronie plecków, a więc tam, gdzie wcześniej była skóra, znajduje się na powierzchni mięsa błonka, którą łatwo porozrywać pod wpływem gwałtownych uderzeń. Rozbij delikatnie tą stronę filetu.
Potem znowu obróć filet na plecki przy pomocy woreczków i rozbij ponownie brzuszek. Jeśli mięso nadal nie jest wystarczająco rozbite i uformowane - raz jeszcze rozbij plecki.
Zdejmij woreczek z powierzchni filetu i posyp mięso solą oraz pieprzem lub dowolnymi innymi przyprawami.
Przykryj ponownie filet drobiowy woreczkiem foliowym, chwyć filet drobiowy z obydwoma woreczkami i odwróć.
Zdejmij woreczek z powierzchni i posyp solą i pieprzem drugą stronę.
Podnieś filet drobiowy i z pomocą woreczka przełóż go na talerz. Pamiętaj, aby w ogóle nie dotykać go dłońmi. W identyczny sposób postępuj z pozostałymi filetami drobiowymi.
0 komentarze :