Składniki :
1 kurczak o wadze 2 kg
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka czerwonej papryki
30g roztopionego masła
1/2 cytryny
1/2 cebuli
kilka gałązek tymianku
Przygotowanie :
- Kurczaka, na godzinę przed pieczeniem, należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ocieplił w temperaturze pokojowej.
- Przygotować brytfankę lub wyższą formę żaroodporną. Na dno położyć metalową kratkę (taką jak pod czajnik) lub użyć gotowej formy z kratką. Jeśli nie mamy kratki możemy użyć pokrojonych marchewek i na nich ułożyć kurczaka.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka wysmarować solą i pieprzem, estragonem oraz czerwoną papryką. Do środka włożyć ćwiartki cytryny z ponacinaną skórką lub podziurawioną widelcem oraz cebulę, gałązki. Kurczaka związać sznurkiem, całość polać i wysmarować roztopionym masłem.
- Kurczaka położyć na jednym boku na kratce w brytfance, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Przewrócić kurczaka na drugi bok i piec przez następne 25 minut. Ułożyć z powrotem kurczaka na kratce w naczyniu (lub na marchewkach), tym razem piersiami do góry. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 55 minut. Cały czas kurczaka pieczemy bez przykrycia.
- Gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika i odczekać 15 minut przed pokrojeniem kurczaka na porcje.
0 komentarze :