Składniki :
8 dag suszonych grzybów
2 cebule, obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę
1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej
1 i 1/2 łyżki bułki tartej
masło
1 l 200 ml zimnej wody do gotowania suszonych grzybów
sól, czarny pieprz
masło klarowane lub zwykłe
Wlej wodę do szybkowaru, dodaj grzyby, sól i pieprz. Zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem.
Ugotowane grzyby przecedź przez sitko i osusz, wywaru nie wylewaj, tylko wykorzystaj później do sosu lub zupy.
Posiekaj drobno ugotowane grzyby.
Rozgrzej patelnię, na suchą patelnię dodaj cebulę i podsmażaj bez tłuszczu, aż cebula zarumieni się (nabierze jednolitego, brązowego koloru). Dodaj masło, szczyptę soli, podsmażaj po przykryciem, aż cebula zeszkli się (ok. 10 minut).
Dodaj posiekane grzyby, kwaśną śmietanę, sól i pieprz, chwilkę podsmażaj, na koniec dodaj bułkę tartą, całość dokładnie wymieszaj.
Farsz schłodź przed użyciem.
0 komentarze :