Składniki :
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
0,25 kg sera białego
opakowanie cukru wanilinowego
opcjonalnie trochę śmiatanki kremówki
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju.
Wszystkie produkty miksujemy.
Wylewamy łyżką ciasto na patelnię i smażymy, jak już będzie gotowa jedna strona to obracamy i smażymy z drugiej. Idealne ciasto na naleśniki nie przykleja się i daje się podrzucać.
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z cukrem wanilinowym- jeśli ser jest zbyt suchy to dodajemy trochę śmietanki.
Usmażone naleśniki smarujemy serem i składamy w trójkąty.
Następnym razem dać pól sera pół czekośliwki, sera smarować na całym naleśniku cienko.
Na patelni rozpuszczamy masło i podpiekamy naleśniki z oby stron do momentu aż będa chrupkie - ok 2 min. z każdej strony.
0 komentarze :