Składniki - ciasto :
250g wody
13g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
80g masła
200g mąki pszennej
6 średnich jajek
2 szczypty soli
olej roślinny
Składniki - lukier :
170g cukru pudru
kilka łyżeczek rumu
posiekane migdałów bez skórek
Przygotowanie :
- Do rondla wlać wodę. Dodać masło pokrojone na kawałki, sól i oba cukry. Podgrzewać aż masło się rozpuściło a całość zagotowała.
- Zestawić rondel z ognia, dosypać od razu całą, przesianą wcześniej, mąkę i natychmiast zacząć mieszać drewnianą łyżką żeby połączyć składniki.
- Rondel z ciastem postawić z powrotem na ogniu. Mieszać podgrzewając aż ciasto zrobi się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka tworząc kulę - trwało to ok. 4 minut. Gorące ciasto przełożyć do miski.
- Jeszcze gorące zacząć mieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodawać po jednym jajku i starannie mieszać żeby dobrze połączyły się z ciastem. Każde następne jajko wbijać dopiero wtedy gdy poprzednie było dobrze wymieszane. Na koniec wymieszane ciasto jest mocno kleiste i zupełnie gładkie.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z dużym gwiaździstym otworem. Wyciskać okręgi ciasta na każdy kwadrat na papierze - można wyciskać pojedyncze albo podwójne czyli jeden na drugim.
- W szerokim rondlu rozgrzać dość mocno smalec. Wkładać pojedyncze porcje ciasta kładąc je na tłuszcz papierem do góry trzymając za róg kwadratu - po chwili papier sam się odkleja a ciastko zostaje w tłuszczu.
- Na jeden raz wrzucać po 4-5 ciastek pamiętając, że bardzo rosną. Smażyć aż zrumienią się od spodu a wtedy przewracać na drugą stronę i smażyć aż całe były rumiane.
- Wyławiać łyżką cedzakową i kłaść na ręczniku papierowym żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Kiedy przestygną smarować je lukrem utartym z cukru pudru i białego rumu, posypywać posiekanymi migdałami.
0 komentarze :