Składniki :
500g filetu z kurczaka
250g passaty pomidorowej
mała cebula
ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
dowolne przyprawy
Przygotowanie :
- Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek.
- Na patelni wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podduszamy do miękkości z odrobiną wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy całość jeszcze kilkanaście sekund (nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki).
- Przekładamy zawartość patelni do garnka z grubym dnem i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy dokładnie, ustawiamy palnik na niską moc (u mnie 3/9), wkładamy kurczaka i polewamy sosem aby był dokładnie obtoczony. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około godzinę. W tym czasie 2-3 razy obróciłam mięso w garnku.
- Kurczak jest gotowy, gdy pod wpływem nacisku łyżki zaczyna się rozpadać.
- Wyjmujemy mięso na talerz i przy użyciu dwóch widelców rozrywamy mięso wzdłuż włókien. Dodajemy kilka łyżek sosu i całość dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
- Resztę sosu przelewamy do słoika i dowolnie używamy
0 komentarze :