Składniki :
30 dag orzechów
30 dag cukru
60 ml wody
Przygotowanie :
- Orzechy posiekać, odstawić.
- Cukier i wodę dać do garnka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a mikstura nabierze karmelowego koloru. Czasami zamieszać, ale cały czas pilnować, żeby nie przypalić. Wówczas dodać posiekane orzechy i całość wymieszać, trzymając garnek ciągle na ogniu.
- Przełożyć masę na matę, wyrównać powierzchnię i odstawić do zastygnięcia.
- Aby otrzymać chrupiący krokant należy pralinę połamać na kawałki, włożyć do woreczka plastikowego i pokruszyć przy pomocy tłuczka.
pralina gotowa do kruszenia
orzechy siekamy na kawałki
prażymy w karmelu
wyrównujemy wałkując je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia
i kruszymy na drobniejsze kawałki
0 komentarze :