sobota, 13 maja 2017

ozdoby z karmelu - krokant

Składniki :

30 dag orzechów
30 dag cukru
60 ml wody


Przygotowanie :

  1. Orzechy posiekać, odstawić.
  2. Cukier i wodę dać do garnka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a mikstura nabierze karmelowego koloru. Czasami zamieszać, ale cały czas pilnować, żeby nie przypalić. Wówczas dodać posiekane orzechy i całość wymieszać, trzymając garnek ciągle na ogniu.
  3. Przełożyć masę na matę, wyrównać powierzchnię i odstawić do zastygnięcia.
  4. Aby otrzymać chrupiący krokant należy pralinę połamać na kawałki, włożyć do woreczka plastikowego i pokruszyć przy pomocy tłuczka.


pralina gotowa do kruszenia


orzechy siekamy na kawałki


prażymy w karmelu


wyrównujemy wałkując je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia


i kruszymy na drobniejsze kawałki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz