ciasto kruche - orzechowe

By | 01:41 Leave a Comment

Składniki :

250 g mąki pszennej
50g orzechów laskowych
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka


  1. Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku w celu pozbycia się skórki, a następnie mielimy na mąkę.
  2. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
  3. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
  4. Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem.
  5. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego do 200st. C. piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut w temperaturze 180st. C.
  6. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.

mąkę pszenną mieszamy ze zmielonymi orzechami


gotowe ciasto uformowane w kulę


tarta orzechowa przed upieczeniem ...


... i tu po


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :