Składniki :
250 g mąki pszennej
50g orzechów laskowych
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
- Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku w celu pozbycia się skórki, a następnie mielimy na mąkę.
- Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem.
- Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego do 200st. C. piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut w temperaturze 180st. C.
- Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.
mąkę pszenną mieszamy ze zmielonymi orzechami
gotowe ciasto uformowane w kulę
tarta orzechowa przed upieczeniem ...
... i tu po
0 komentarze :