Ciasto drożdżowe :
500g mąki pszennej
9g suchych drożdży
325g letniego mleka
1,5 łyżeczki majonezu
25g cukru
pół łyżeczki soli
50g masła, roztopionego
Dodatkowo :
12 połówek parówek
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Po tym czasie podzielić ciasto na 12 kęsów (każdy po ok. 70g), każdy z nich uformować w kulę, przykryć ręcznikiem kuchennym. Odstawić do wyrastania na 5 min.
- Po tym czasie każdą z części ciasta rozwałkować na placuszek, ułożyć na nim parówkę i skleić ciasto tak, aby pozostało ok. 1-2cm rantu sklejonego ciasta. Nadmiar ciasta odciąć.
- Owiniętą ciastem parówkę pokroimy na ok. 6-8 kawałeczków (rant pozostawiając nietknięty).
- Zacząć rozkładanie od dolnej części parówki - dolny kawałeczek kłaść na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. W ten sposób uzyskamy kształt a'la gąsieniczka.
- Piekarnik nagrzać do 220 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
0 komentarze :