Składniki :
175g mąki pszennej tortowej (100%)
100g masła (57%)
50g cukru pudru (29%)
20g / 1 żółtko (17%)*
25g gorzkiego kakao (14%)*
3g soli (1,5%)
zimna woda (opcjonalnie)
Przygotowanie :
etap I
175g mąki pszennej tortowej
100g masła
25g gorzkiego kakao
3g soli
- Mąkę wymieszać z kakao i solą. Następnie posiekać z masłem, do momentu, kiedy grudki masła będą miały wielkość grochu, lub będą mniejsze.
etap II
50g cukru pudru
- Do masy maślano-mącznej dodać cukier puder, dokładnie wymieszać.
etap III
20g / 1 żółtko
woda (opcjonalnie)
- Żółtko rozmącić, dodać do niego odrobinę wody.
- Ciasto szybko wyrobić. Gdyby było za suche, dodać więcej zimnej wody.
etap IV
- Gotowe ciasto uformować w kulę, następnie spłaszczyć w dysk, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez ok 45min.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na oprószony mąką blat i postępować dalej według przepisu.
0 komentarze :