ciasto kruche - czekoladowe

By | 03:52 Leave a Comment

Składniki :

175g mąki pszennej tortowej (100%)
100g masła (57%)
50g cukru pudru (29%)
20g / 1 żółtko (17%)*
25g gorzkiego kakao (14%)*
3g soli (1,5%)
zimna woda (opcjonalnie)

*15.1.19 spróbować podwyższyć do żółtka - 20%, kakao obniżyć do 10-12 % dokładając mąki pszennej

Przygotowanie :


etap I

175g mąki pszennej tortowej
100g masła
25g gorzkiego kakao
3g soli


  1. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Następnie posiekać z masłem, do momentu, kiedy grudki masła będą miały wielkość grochu, lub będą mniejsze.


etap II

50g cukru pudru


  1. Do masy maślano-mącznej dodać cukier puder, dokładnie wymieszać.


etap III

20g / 1 żółtko
woda (opcjonalnie)


  1. Żółtko rozmącić, dodać do niego odrobinę wody.
  2. Ciasto szybko wyrobić. Gdyby było za suche, dodać więcej zimnej wody.


etap IV


  1. Gotowe ciasto uformować w kulę, następnie spłaszczyć w dysk, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez ok 45min.
  2. Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na oprószony mąką blat i postępować dalej według przepisu.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :