ciasto krucho-drożdżowe - bez jajek

By | 01:49 Leave a Comment

Składniki :

4 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny/masła
150 g smalcu
60 g drożdży
26g cukru
230g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
1 jajko do smarowania przed pieczeniem


Przygotowanie :

  1. W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem, odstawić.
  2. Mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać sól, wymieszać.
  3. Drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość wymieszać, tylko do wymieszania składników, nie trzeba wyrabiać ciasta.
  4. Przykryte ciasto odstawić do wyrośnięcia, na ok. 30min./li>
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na części i formować dalej według przepisu.
  6. Gotowe rożki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
  7. Piec do zrumienienia w temperaturze ok. 180°C.
  8. Można udekorować lukrem.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :