Składniki :
4 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny/masła
150 g smalcu
60 g drożdży
26g cukru
230g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
1 jajko do smarowania przed pieczeniem
Przygotowanie :
- W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem, odstawić.
- Mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać sól, wymieszać.
- Drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość wymieszać, tylko do wymieszania składników, nie trzeba wyrabiać ciasta.
- Przykryte ciasto odstawić do wyrośnięcia, na ok. 30min./li>
- Wyrośnięte ciasto podzielić na części i formować dalej według przepisu.
- Gotowe rożki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
- Piec do zrumienienia w temperaturze ok. 180°C.
- Można udekorować lukrem.
0 komentarze :