pasztet - rybny

By | 21:43 Leave a Comment

Składniki :

3 aluminiowe foremki 22×9 cm


około 1,5 kg filetów rybnych
sok z 1/2 cytryny
3-4 duże ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 łyżka przyprawy do ryb
oliwa
sól i pieprz
2 kromki razowego chleba
1/2 szklanki mleka
3 jaja ugotowane na twardo
3 jaja surowe
75g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz (najlepiej biały) i sól


Przygotowanie :

  1. Filety rybne umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą oraz pieprzem.
  2. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety włożyć obrane ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone na ósemki cebule. Całość polać 3-4 łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny oraz posypać cząbrem (lub innymi ulubionymi ziołami). Naczynie przykryć pokrywą (lub folią aluminiową) i wstawić do gorącego piekarnika.
  3. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
  4. Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w mleku.
  5. W maszynce do mięsa zmielić upieczone i wystudzone ryby, cebule, ząbki czosnku, jaja ugotowane na twardo oraz namoczony i odciśnięty z nadmiaru mleka chleb.
  6. Dodać przecedzony przez sitko sos z pieczenia ryb, jaja, tartą gałkę muszkatołową oraz rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
  7. Masę pasztetową przełożyć do jednorazowych aluminiowych foremek. Wstawić do gorącego piekarnika.
  8. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, tj. do czasu aż pasztet urośnie i ładnie się przyrumieni.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :