Składniki :
3 aluminiowe foremki 22×9 cm
około 1,5 kg filetów rybnych
sok z 1/2 cytryny
3-4 duże ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 łyżka przyprawy do ryb
oliwa
sól i pieprz
2 kromki razowego chleba
1/2 szklanki mleka
3 jaja ugotowane na twardo
3 jaja surowe
75g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz (najlepiej biały) i sól
Przygotowanie :
- Filety rybne umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą oraz pieprzem.
- Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety włożyć obrane ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone na ósemki cebule. Całość polać 3-4 łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny oraz posypać cząbrem (lub innymi ulubionymi ziołami). Naczynie przykryć pokrywą (lub folią aluminiową) i wstawić do gorącego piekarnika.
- Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
- Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w mleku.
- W maszynce do mięsa zmielić upieczone i wystudzone ryby, cebule, ząbki czosnku, jaja ugotowane na twardo oraz namoczony i odciśnięty z nadmiaru mleka chleb.
- Dodać przecedzony przez sitko sos z pieczenia ryb, jaja, tartą gałkę muszkatołową oraz rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
- Masę pasztetową przełożyć do jednorazowych aluminiowych foremek. Wstawić do gorącego piekarnika.
- Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, tj. do czasu aż pasztet urośnie i ładnie się przyrumieni.
0 komentarze :