Składniki :
300g mąki pszennej luksusowej (100%)
150g ciepłego mleka (50%)
100g jogurtu naturalnego (33%)
50g / 1 jajko (17%)
10g / 1 łyżka oleju słonecznikowego (3%)
3g soli (1%)
3g / 1 łyżeczka suszonych drożdży (1%)
2g / 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (0,66%)
Przygotowanie :
- Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia.
- Dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrobić elastyczne ciasto - najpierw ok 5 min ręcznie, potem za pomocą plastikowej skrobaczki wykonać ok 70 razy slap-and-fold w misce.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie złożyć ciasto w misce dwa razy. Pierwszy raz po ok 30min, drugi - gdy znikną na cieście ślady po pierwszym składaniu.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część wstępnie uformować w kulkę, przykryć folią spożywczą i zostawić do podrośnięcia na ok 5-10min.
- Każdy kęs ciasta delikatnie rozpłaszczyć na omączonym blacie, a następnie delikatnie rozciągać w ręku. Kształt nie musi być regularny.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu lub grilla – wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na przygotowane placki nałożyć ulubione dodatki i natychmiast przekładać na gorącą blachę. Nie odstawiać do podrośnięcia - placuszki wtedy są grubsze i nie wybrzuszają się tak spektakularnie.
- Piec do momentu uzyskania pożądanego stopnia zarumienienia.
0 komentarze :