Składniki :
pół średniej główki kapusty białej
400g pieczarek
4 średnie cebule
ok 1 łyżeczka czarnego pieprzu
ok. 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie :
- Kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb. Poszatkować dość grubo. Kapustę przełożyć do gotującej się wody, gotować 5 min od zagotowania. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia.
- Pieczarki pokroić na dość grube plasterki. Na rozgrzanej patelni na łyżce masła zarumienić pieczarki. Należy je mieszać dość często, tak, aby nie puściły soku. Odstawić do ostygnięcia.
- Kapustę i pieczarki posiekać na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, poszatkować. Skarmelizować.
- Do cebuli dodać kapustę, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy kapusta straci znacznie na objętości dodać do niej pieczarki, posolić i popieprzyć.
- Farsz smażyć do osiągnięcia pożądanego stopnia zasmażenia (ok 40 mnin). W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Odstawić do ostygnięcia.
0 komentarze :