Składniki :
1 bochenek :
412g wody
76g zakwasu żytniego 100%
100g mąki pszennej chlebowej
200g mąki pszennej uniwersalnej
178g mąki żytniej razowej T720
30g otrąb
6g soli
25g słonecznika
25g pestek dyni
20g siemia lnianego
2,5g cukru
3 bochenki (3x716g):
824g wody
152g zakwasu żytniego 100% / 11,5g drożdży suszonych
300g maki pszennej typ 650 12g babuni
400g mąki pszennej 10g (tortowa szczepanki)
356g mąki żytniej razowej T720
60g otrębów
12g soli
50g słonecznika
50g pestek dyni
40g siemia lnianego
5g cukru
Przygotowanie :
- na 500g mąki - 300g mąki 10g i 200g mąki 12g
- Wszystkie składniki (oprócz nasion) wymieszać do połączenia składników.
- Metodą strech&fold wyrobić ciasto 50 razy.
- Dodać nasiona, ponownie wymieszać tą samą metodą 20 razy.
- Odstawić do podrośnięcia.
- Po około godzinie złożyć ciasto w misce. Odstawić do podwojenia objętości.
- Wyłożyć na omączony blat. Wstępnie uformować w kulę. Pozostawić na 15 min.
- Po tym czasie ciasto uformować w owalny bochenek. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Odstawić do podwojenia objętości.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stC, pierwsze 20 min z parą.
- Przed pokrojeniem wystudzić.
koszt (2 bochenki) :
woda | 1gr |
zakwas żytni | 25gr |
maka pszenna chlebowa | 57gr |
mąka pszenna uniwersalna | 99gr |
mąka żytnia razowa T720 | 1,10gr |
otręby | 64gr |
sól | 1gr |
słonecznik | 30gr |
dynia | 77gr |
siemię lniane | 33gr |
cukier | 1gr |
łącznie : 4,98gr
0 komentarze :