Składniki :
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka octu
2 łyżki rumu
30g drobnego cukru
80g kwaśnej śmietany
30g miękkiego masła
280g mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
cukier puder
sól
Przygotowanie :
- W misce zmiksować jajko z żółtkami, solą i cukrem. Dodać ocet i rum i zmiksować do połączenia. Dodać masło i śmietanę i znowu zmiksować do połączenia. Cały czas miksując dodawać po trochu mąkę. Miksować do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne.
- Blat podsypać lekko mąką i wyłożyć na nią ciasto. Wyrabiać je dłońmi około 5 minut. Wyrabianie powinno polegać na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłacza się w ciasto powietrze i w trakcie smażenia powstaną duże bąble.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na blacie (w temperaturze pokojowej) na 10 minut.
- Na małym gazie w dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Przed smażeniem faworków sprawdzić temperaturę rozgrzania poprzez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu faworki od razu wypływają na powierzchnię, a wokół smażącego się ciasta robi się bardzo dużo bąbelków powietrza.
- Duży talerz wyłożyć ręcznikami papierowymi.
- Ciasto podzielić na 5 części. 1 część wyłożyć na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawinąć ponownie w folię.
- Ciasto rozwałkować bardzo cienko, w razie potrzeby podsypując je mąką. Wyciąć krążki szklanką. Każdy krążek ścisnąć na środku, tak aby ciasto się mocno zlepiło.
- Smażyć porcjami po 3-4 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach kiedy od spodu zaczną się rumienić, przełożyć je widelcem lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 20 sekund do chwili, aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Dobrze usmażone faworki powinny być lekko złote.
- Faworki wyławiać łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i układać na papierowych ręcznikach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta.
0 komentarze :