ciasto drożdżowe - krajanka z truskawkami i kruszonką

By | 02:39 Leave a Comment

Składniki - ciasto drożdżowe :

250g mąki pszennej
15g drożdży
25g cukru
125g mleka *
20g masła
2 małe jajka
1 małe żółtko
sól
truskawki


Składniki - kruszonka :

100g mąki pszennej
60-70g masła
50g cukru


Przygotowanie :

  1. Truskawki obrać, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie.
  3. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Ciastem wyłożyć blachę do pieczenia.
  6. Na wierzch ciasta wyłożyć truskawki, delikatnie docisnąć.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
  8. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Schłodzić.
  9. Przed pieczeniem wyłożyć na ciasto kruszonkę.
  10. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut.
  11. Studzić na kratce.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :