Składniki - ciasto drożdżowe :
250g mąki pszennej
15g drożdży
25g cukru
125g mleka *
20g masła
2 małe jajka
1 małe żółtko
sól
truskawki
Składniki - kruszonka :
100g mąki pszennej
60-70g masła
50g cukru
Przygotowanie :
- Truskawki obrać, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki.
- Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie.
- Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Ciastem wyłożyć blachę do pieczenia.
- Na wierzch ciasta wyłożyć truskawki, delikatnie docisnąć.
- Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
- W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Schłodzić.
- Przed pieczeniem wyłożyć na ciasto kruszonkę.
- Piec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut.
- Studzić na kratce.
0 komentarze :