Ciasto kruche – przygotowujemy kruszonkę

By | 12:06 Leave a Comment

Ciasto kruche, czyli przygotowujemy kruszonkę


Poprzedni post zakończyłam na połączeniu mąki z masłem (brzmi ambitnie, prawda?), dziś pora ruszyć dalej.


Na początek ciasto kruche w wersji super łatwej – czyli przygotowujemy kruszonkę ;)


Kruszonka składa się z trzech składników, albo jak kto woli - aż z trzech składników – mąki pszennej, cukru pudru i masła + ewentualne dodatki smakowe, ale to już co kto lubi. Przy wykonaniu tego ciasta nie używamy płynów, a tym bardziej jajek.


Z założenia kruszonka ma być krucha, słodka i pociągająca.


O ile słodkość zależy od ilości użytego cukru a zachęcający widok – od stopnia jej rozdrobnienia, o tyle kruchość uzyskujemy dzięki roztarciu w palcach zimnego masła z mąką pszenną (połączoną z cukrem pudrem).


Pamiętacie jak pisałam, że na każde 100g masła ok 15g stanowi woda? Otóż w czasie przygotowywania kruszonki część wody uwalnia się z masła i nawilża mąkę – jest jej wystarczająco, żeby wytworzyć tyle glutenu, aby całość ładnie trzymała kształt w czasie zapiekania w naszym tłuszczu, ale zbyt mało, żeby gluten wzmocnił się na tyle, żeby stawiał nam opór w czasie jedzenia. W rezultacie otrzymujemy kruche maślane cudo, które w zasadzie jest wystarczająco dobre do jedzenia samemu (nawet na surowo), nie wspominając o dodatkach, z którymi się ładnie komponuje.


No i oczywiście zdjęcie na zachętę ;)



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :