Składniki :
600 g zmielonego białego sera (100%)
40 g / 2 żółtka (7%)
4 g soli (0,7%)
40 g mąki ziemniaczanej (7%)
100 g mąki pszennej (17%)
10 g cukru pudru (1,7%)
TOTAL 800 g
Przygotowanie :
- Twaróg przełożyć do miski, dodać sól i rozmącone jajko. Wymieszać widelcem do połączenia się składników.
- Dodać mąkę zimeniaczaną, dokładnie wymieszać.
- Na stolnicę wysypać część mąki pszennej, na to wyłożyć masę serową, na wierzch przesiać resztę mąki.
- Przy pomocy plastikowej skrapki zagnieść ciasto serowe w kulę.
- Ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek rozpłaszczyć szerokim nożem/widelcem i pokroić ukośnie na kawałki.
- Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
- Przy wykonywaniu większej ilości wykonać z podwójnej ilości pkt 1 i 2. Potem podzielić masę na pół i do każdej dodawać mąkę pszenną na bieżąco.
0 komentarze :