kluski czarne
- Gotowe ciasto spłaszczyć w misce.
- Zwilżonymi rękoma nabierać porcję ciasta i formować w ręku kulki.
- W miarę możliwość kulki powinny mieć jednakową wielkość.
kluski kopytka i leniwe
- Gotowe ciasto podzielić na 4-6 części.
- Z każdej części uformować wałeczek, który delikatnie spłaszczyć. Dodatkowo za pomocą widelca można wykonać na jego wierzchu wgłębienia (coś w rodzaju kratki).
- Tak ozdobiony wałek pokroić pod skosem, formując kluski w kształcie rombów.
kluski szare / przecierane
- Gotowe ciasto wykładać porcjami na deskę i wyrównać rozprowadzając je dość cienką warstwą.
- Tępą stroną noża bądź łyżką zsuwać niewielkie porcje ciasta do wrzącej wody.
- W miarę możliwość porcje ciasta powinny mieć jednakową wielkość.
kluski śląskie
Sposób I
- Gotowe ciasto podzielić na 4-6 części.
- Z każdej części uformować wałeczek o średnicy ok 1 cm, który delikatnie spłaszczyć ręką.
- Kroić niewielkie kluseczki pod kątem prostym.
Sposób II
- Gotowe ciasto podzielić na 4-6 części.
- Z każdej części uformować wałeczek o średnicy ok 1 cm. Kroić pod kątem prostym na części ok 2 cm każda.
- Z każdego kawałka ciasta w dłoniach uformować kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku.
0 komentarze :