Składniki :
250 g cukru pudru
125 g orzechów laskowych
125 g migdałów
Przygotowanie :
- W garnku o grubym dnie podgrzać cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel; nie mieszać, czekać cierpliwie, aż masa osiągnie ciemnozłoty kolor.
- Wrzucić orzechy, wymieszać dokładnie i przełożyć na papier do pieczenia lub matę silikonową. Odstawić do stwardnienia.
- Po godzinie połamać karmel z orzechami na drobne kawałki, wrzucić do malaksera i zmiksować. Na początku pralina będzie w proszku, ale im dłużej będziemy miskować, tym bardziej kremową zyska konsystencję.
- Przechowywać w słoiku lub w naczyniu pod przykryciem w lodówce; przed użyciem do kremu, zmiksować potrzebną ilość, żeby przywrócić jej kremową konsystencję, ponieważ w lodówce nieco twardnieje.
0 komentarze :