Dlaczego z młodych ziemniaków nie zrobimy smacznych klusek?
Jest taki szczególny czas w roku, kiedy stare ziemniaki są już do niczego, na naszych talerzach królują ich młodsze wersje, człowiekowi klusek ziemniaczanych wszelakich się zachciewa, ale nie może ich zrobić, bo ziemniaki są jeszcze ZA MŁODE.
Kiedyś podchodziłam do tego bezrefleksyjnie, ostatnio powiedziałam 'sprawdzam!' i oto co wyszło z tych moich ustaleń.
Ziemniaki młode to ziemniaki, które zostały wydobyte z ziemi na długo przed tym, zanim w swoim wnętrzu zdążyły zakumulować całą dostępną dla nich skrobię.
Jak to się odbywa? Otóż pod wpływem słońca dzięki procesowi fotosyntezy powstają cukry, które są następnie transportowane w dół do bulwy ziemniaka. Tam pod wpływem działania enzymów są one przekształcane w skrobię, która z kolei jest istotna w procesie powstawania kluski.
Tak więc ziemniak zbyt wcześnie wyjęty z ziemi to ziemniak, który nie miał wystarczająco dużo czasu na zamianę zmagazynowanych w swoim wnętrzu cukrów na skrobię.
Na szczęście dla nas stan ten utrzymuje się jedynie przez kilka tygodni, od końca maja do początku lipca.
P.S. wiecie jak odróżnić młodego ziemniaka od jego zagranicznej podróbki? Otóż z młodego ziemniaka ściągniemy skórkę, a z zagraniczniaka nie ;)
Pozdrawiam,
Ania
0 komentarze :