krem do tortu - budyniowy II

By | 05:40 Leave a Comment

Przygotowanie :

500g mleka
110g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 żółtka
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta soli
200g masła, temp. pokojowa
3 łyżki kakao*


Przygotowanie :

  1. 400 ml mleka zagotować razem z solą, cukrem oraz wanilią.
  2. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami oraz przesianą mąką.
  3. Zestawić z ognia gorące mleko i dodać cały czas mieszając zimną mieszaninę żółtkową. Ponownie postawić na ogniu i gotować, aż budyń będzie mocno gęsty. Zdjąć z ognia, wierzch budyniu owinąć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia.
  4. Miękkie masło zmiksować.
  5. Do masła dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Budyń należy dokładnie połączyć przed dodaniem jego kolejnej porcji.
  6. W wersji czekoladowej do gotowego kremu dodać kakao, dokładnie wymieszać.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :