Ciasto drożdżowe - nie takie proste jak o nim opowiadają

By | 20:35 1 comment

Zgodnie z obietnicą zaczynamy rozprawę z mitami dotyczącymi ciasta drożdżowego. Na początek najczęściej słyszana opinia - ciasto drożdżowe jest proste.


Czy faktycznie tak jest?


Zgodnie z panującym przekonaniem od perfekcyjnego ciasta drożdżowego dzieli nas jedynie, bagatela, 12 kroków. Są to :

  1. odmierzenie składników
  2. przygotowanie ciasta
  3. I fermentacja
  4. odgazowanie ciasta
  5. podział na kęsy
  6. wstępne formowanie
  7. leżakowanie
  8. ostateczne formowanie
  9. II fermentacja
  10. pieczenie
  11. studzenie
  12. przechowywanie

Każdy krok jest istotny i ma niebagatelny wpływ na finałowy produkt, którym jest pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe. Dlaczego? O tym juz wkrótce w kolejnych postach z serii GP ;)


pozdrawiam,
Ania Dziembowska


Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :