Ciasto drożdżowe - obalamy mity !

By | 05:40 Leave a Comment

Do napisania tego postu skłonił mnie niedawno przeczytany artykuł Pewnej Sławnej Osoby o idealnym cieście drożdżowym. Nie tak dawno zresztą obejrzałam Pewien Sławny Program Kulinarny poświęcony temu samemu zagadnieniu (nie będzie konkretniej - chodzi o zwrócenie uwagi na problem, a nie wytykanie palcami). Byłam ciekawa jaka jest ich receptura na idealne ciasto drożdżowe, które mnie osobiście wciąż sprawia spory problem. I co się okazało? Że nie maja żadnej receptury. Naprawdę. To co przekazywali to zbieranina poglądów, przesądów z odrobiną praktyki.


Pewnie wiele z Was, Drodzy Czytelnicy, uzna, że się wymądrzam, że próbuję udawać lepszą. Nic bardziej mylnego. To co przekażę Wam w najbliższych postach to owoce mojej rocznej eskapady w świat ciasta drożdżowego. Nie jestem w tym temacie ekspertem i jeszcze dużo czasu upłynie, zanim choćby zbliżę się do tego miejsca. Przez ten czas przejrzałam chyba z milion stron poświęconych tej tematyce, uważnie śledziłam wszelkie wątki pojawiające się w sieci (wiele z nich zostało napisanych przez osoby profesjonalnie zajmujące się ciastem drożdżowym), a zdobytą w ten sposób wiedzę "przepracowywałam" w zaciszu swojej kuchni.


Oto dowód. Ten sam przepis, trzy sposoby wykonania, trzy tak różne efekty :





W jaki sposób osiągnęłam powyższe rezultaty i dlaczego nie uzywałam do tego profesjonalnej maszyny - o tym juz w kolejnych postach ;)


Jak zwykle dziękuję za lekturę i zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam, Ania.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :