Składniki - spód :
okrągłe biszkopty
Składniki - masa budyniowa :
500g mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 żółtka
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta soli
1 1/2 łyżki kakao
200g masła, temp. pokojowa
Składniki - dekoracja :
2 galaretki malinowe
600g gorącej wody
owoce na wierzch np. truskawki, maliny, czereśnie
Przygotowanie :
- Spód : na dnie tortownicy o śr. 22-24 cm ułożyć biszkopty.
- Masa budyniowa : 400g mleka zagotować razem z solą, cukrem oraz wanilią.
- W pozostałym mleku wymieszać żółtka oraz przesiane mąki.
- Zestawić z ognia gorące mleko i dodać cały czas mieszając zimną mieszaninę. Ponownie przełożyć na ogień i gotować, aż budyń będzie mocno gęsty.Gotowy budyń zestawić z ognia. Wierzch budyniu owinąć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia.
- Miękkie masło miksować przez chwilę, następnie dodać po łyżce budyń. Gotowy krem podzielić na dwie części, do jednej dodać przesiane kakao.
- Dekoracja : galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do lekkiego stężenia.
- Na biszkopty wyłożyć jasny krem, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, ciemny krem i ponownie biszkopty. Ułożyć owoce i wylać tężejąca galaretkę.
- Włożyć na kilka godzin do lodówki lub najlepiej całą noc.
0 komentarze :