cukier puder
- a.k.a. confectioners' sugar, icing sugar, and icing cake
- drobno zmielony cukier kryształ, w proszek
- w warunkach przemysłowych dodawana jest do niego mąka kukurydziana bądź tricalcium phosphate aby zapobiec zbrylaniu się (drobne cząsteczki cukru szybciej wychwytuja wilgoć) w objętości 3-5 % - stąd nie można go uzywać jako zamiennika cukru kryształu w herbacie czy kawie
- w warunkach domowych można go wytworzyć poprzez zmielenie w młynku bądź w moździerzu
- używany gdy cukier ma się szybko rozpuścić i zapewnić gładką konsystencję - np przy lukrach czy kremach ozdobnych. Często stosowany również jako posypka albo gdy należy nadać potrawie delikatnego słodkiego posmaku
- z uwagi na wielkość kryształków cukru gotowy produkt ma konsystencję gęstszą niż przy cukrze krysztale
- zastepujemy cukrem kryształem w stosunku 1:1 wagowo
cukier kryształ
- najpopularnieszy rodzaj cukru
cukier gruboziarnisty
- cukier stosowany do dekoracji potraw
0 komentarze :