twaróg - ser jogurtowy (labneh), w oliwie

By | 11:12 Leave a Comment

Składniki :

800g jogurtu greckiego
sól
oliwa z oliwek
ząbki czosnku


Przygotowanie :

  1. Jogurt wymieszać z solą, a następnie przełożyć go na sito wyłożone gazą. Zawinąć końce gazy, powiesić nad sitem odsączać ok 24 godzin.
  2. Po tym czasie uformować z serka kulki wielkości orzechów.
  3. Talerz lub tackę wyłożyć ręcznikiem kuchennym, na nim ułożyć serowe kulki, przykryć lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę.
  4. Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać pokrojony czosnek, zalać oliwą. Przykryć i przechowywać w lodówce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :